Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Cum ştii că ai găsit partenerul potrivit, de Mihaela Gheorghe

Dragostea cuprinde sentimente şi pasiune, dar e mai mult decât atât. Vom vedea acum câte tipuri de dragoste sunt într-o relaţie premaritală şi vom vedea cum putem găsi partenerul potrivit pentru căsătorie.

Unii tineri iubesc cu dragostea de tipul „DACĂ…”
Primul tip de dragoste este condiţionată. Dragostea condiţionată e dată sau primită numai când sunt îndeplinite anumite condiţii, căci ea trebuie câştigată. „Dacă îmi vei satisface nevoile, dacă te menţii zveltă şi frumoasă, dacă vei câştiga mulţi bani…, atunci te voi iubi.”

Această dragoste e oferită în schimbul a ceva ce doreşti de la partenerul tău. O astfel de persoană e motivată de egoism, scopul ei fiind acela de a primi ceva în schimbul dragostei ei. Imediat ce partenerul nu mai poate îndeplini condiţiile impuse de celălalt, dragostea încetează şi relaţia moare. E foarte trist, dar aproape mereu, mai devreme sau mai târziu, se întâmplă acest lucru.

Dacă un băiat sau o fată îţi impune acest gen de dragoste condiţionată, mai bine renunţă la acea relaţie, căci nu va duce la nimic bun. Acea persoană nu e un partener serios şi motivat pentru căsătorie!

Alţi tineri iubesc cu dragostea de tipul „FIINDCĂ…”
În cazul acesta, o persoană e iubită fiindcă e importantă, sau are succes sau face ceva deosebit. Dragostea e stârnită de o condiţie sau trăsătură de caracter prezentă la persoana iubită. Genul acesta de iubire se subînţelege prin expresii de genul: „Te iubesc fiindcă eşti draguţă” sau „Te iubesc fiindcă mă faci să mă simt bine sau în siguranţă”.

Se întâmplă ca fetele să se îndrăgostească de fizicul atletic al băieţilor sau de bunăstarea lor materială, iar băieţii să se îndrăgostească de silueta perfectă a unei fete. Persoana care e iubită în felul acesta, trăieşte tot timpul cu teama că iubirea celuilalt va dispărea în momentul în care acele calităţi nu vor mai fi. Cel ce acceptă acest gen de iubire e îngrozit de faptul că partenerul l-ar putea părăsi pentru altcineva mai bun ca el. Acest lucru duce la nesiguranţă în cadrul relaţiei de prietenie sau logodnă.

Dacă cineva îţi impune acest fel de iubire, la fel de greşit ca şi primul, fă cale întoarsă! Nu merită plătit preţul să intri într-o căsătorie în care să fii sugrumat de teama că vei fi abandonat atunci când nu vei mai corespunde!

Cei pregătiţi pentru căsătorie, maturi şi gata să-şi asume un angajament pe viaţă, vor iubi cu dragostea „PUR ŞI SIMPLU…”
Acest gen de iubire e atât de uimitoare şi frumoasă, că toţi ar trebui să îl trăiască. Ea spune: „Te iubesc indiferent cum eşti, în ciuda defectelor tale, în ciuda limitărilor tale”. „Te iubesc chiar dacă te vei schimba cu timpul”. „Te iubesc pur şi simplu”. „Te iubesc pentru că te iubesc”.

Nu este vorba de dragoste oarbă. E posibil să accepţi necondiţionat o persoană în ciuda defectelor ei. Acest gen de iubire nu poate fi iubit decât de oamenii mulţumiţi şi împliniţi, aceia care nu sunt obligaţi să-şi acopere imperfecţiunile într-o relaţie. Persoana care e împlinită se poate dărui cu adevărat şi cu generozitate celuilalt, fără să ceară ceva în schimb. Dragostea aceasta e generoasă, nu implică frica, amărăciunea, obligaţia, invidia, gelozia. Acest tip de iubire te eliberează de presiunea constrângerii şi îţi dă puterea de a fi tu însuţi.

Caracteristicile acestui tip de iubire necondiţionată sunt:

*acceptare: îi ajută pe parteneri să-şi atingă potenţialul maxim în cadrul relaţiei lor.

Acceptându-ne partenerul, noi furnizăm acel climat de siguranţă şi libertate sentimentală de care e nevoie pentru ca dragostea adevărată să înflorească.

Când îl acceptăm pe celălalt, nu mai ţinem atât la pretenţiile noastre şi încercăm să punem nevoile partenerului mai presus.

*dedicare: depăşeşte sentimentele, fiind o decizie a minţii şi voinţei noastre de a rămâne fideli partenerului. Asta înseamnă că, dacă un băiat are o relaţie de prietenie în vederea căsătoriei cu o fată, el nu îşi va permite să flirteze cu încă alte 2-3 fete. Relaţia de prietenie premaritală e sigură tocmai datorită devotamentului şi dedicării.

*har: e temelia şi componenta principală, definit ca o favoare nemeritată. Harul aduce speranţă într-o relaţie şi se gândeşte la binele celuilalt. Harul îl arătăm celuilalt reacţionând blând, cu iertare, faţă de defectele şi slăbiciunile sale. Nu-l vom privi critic pe partenerul nostru, ci îi vom acorda mereu a doua şansă. Harul caută binele, chiar şi atunci când acesta e nemeritat.

Am analizat până acum miturile despre celibat, ispitele inerente acestei perioade şi secretul dragostei adevărate. Acum vom vedea câteva sugestii practice în legătură cu prietenia premaritală. ( va urma)

Autor: Mihaela Gheorghe

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

2 Comentarii
  1. ionela 22 iulie 2011 Reply
  2. Marta Capatan 22 iulie 2011 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.